Sociale media: bron van ergernis bij verzuim

Veel werknemers maken tegenwoordig gebruik van sociale media. Tijdens ziekteverzuim worden er foto’s gepost door een werknemer die lekker op vakantie is, of op een feestje is geweest. Collega’s of de werkgever zien dit. Wat doe je ermee? Gewoon laten gaan? Iets van zeggen? Verbieden?

Een werknemer mag uiteraard zelf bepalen wat zij in haar vrije tijd doet. Als werkgever mag je verwachten dat dergelijke activiteiten het herstel niet belemmeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een werknemer samen met haar kinderen allerlei activiteiten onderneemt, maar niet kan werken omdat ze te uitgeput is. Echter, vaak geven deze activiteiten juist positieve energie en versnellen ze juist het herstelproces.

Soms leveren berichten op sociale media frustraties en ergernissen op bij collega’s van de verzuimende werknemer. Het is in dat geval goed om het gesprek met de betrokken werknemer aan te gaan. Doe dit niet te defensief of beschuldigend. Een paar gesprekstips:

  • Probeer zo open en constructief mogelijk het gesprek in te gaan.
  • Onderzoek eerst hoe het verhaal in elkaar steekt. Regelmatig blijkt dat een werknemer maar een uurtje naar het feestje ging en niet tot de vroege uurtjes is gebleven. Of bleek de vakantie een hele goede manier om de batterijen weer op te laten waardoor herstel juist versneld wordt.
  • Kweek tijdens het gesprek ook een stukje begrip bij de werknemer over dat al die leuke berichten voor scheve gezichten kunnen zorgen bij collega’s en dat dat natuurlijk niet de bedoeling is.
  • Bespreek met uw werknemer dat het soms goed kan zijn als zij/hij er iets meer op let wat wel en niet wordt gedeeld: moet alles op het internet worden gezet?
  • Ga indien nodig het gesprek met de collega’s van de zieke werknemer aan. Neem frustraties weg en zorg voor begrip voor de verzuimende werknemer.
  • Collega’s kunnen zelf ook het gesprek met de werknemer aangaan. Ook bij dergelijke gesprekken is openheid belangrijk.

Komt u er niet uit? Bel of mail uw casemanager

Mocht u het idee hebben dat een werknemer wel erg veel doet in haar vrije tijd terwijl ze niet kan werken én komt er niets uit het gesprek? Neem dan gerust contact op met uw casemanager en leg het neer bij de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan beoordelen of het inderdaad te belastend is, of dat werknemer ondertussen voldoende hersteld is om te starten met een paar uurtjes werken.