Lees hier meer over het voorkómen van verzuim en over de verzuimbegeleiding bij het Brancheloket Apotheken.
De vertrouwenspersoon is tijdens kantooruren bereikbaar via telefoonnummer: 0800 020 4 204 (kosteloos).
Een calamiteit is een onverwachte gebeurtenis die normaal gesproken niet op de werkvloer voorkomt. Denk hierbij aan overvallen, agressie door bezoekers, overlijden en een ongeval op de werkplek.
Het Meldpunt Calamiteiten is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar op nummer 0900 535 3 541 (lokaal tarief).
Waarom zou je het Meldpunt Calamiteiten bellen? Als je melding maakt van een calamiteit, kunnen de gevolgen tot een minimum beperkt worden en kan langdurig verzuim door (psychische) klachten worden tegengegaan.
Heeft u beginnende rugklachten, last van stress, problemen met uw leidinggevende of een ander klacht die van invloed is op uw werk? Kom dan eens praten op het spreekuur Arbeidsomstandigheden (ook wel open spreekuur genoemd). Dit spreekuur is bedoeld voor alle apotheekmedewerkers met vragen of klachten over hun arbeidsomstandigheden. U kunt er ook terecht voor informatie over de risico's en mogelijke voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid, gezondheid en welzijn.
Het spreekuur heeft tot doel ziekteverzuim te voorkomen en problemen in de arbeidsomstandigheden tijdig te bespreken. Iedere medewerker in de apotheek kan via het Brancheloket Apotheken een afspraak maken. Een gesprek duurt circa 20 minuten. Het is een open spreekuur uitgevoerd door de bedrijfsarts van een gecertificeerde arbodienst. Is er een vervolg nodig, dan zal de bedrijfsarts dit met u overleggen. Het spreekuur Arbeidsomstandigheden is niet bedoeld voor de behandeling van medische klachten. Daarvoor moet u bij uw huisarts zijn.
Privacy
Tijdens het spreekuur Arbeidsomstandigheden is uw privacy gewaarborgd:
Alleen als u toestemming geeft, kan met derden, zoals de werkgever, worden gesproken over de ziekmakende factoren in uw arbeidsomstandigheden en hoe deze aan te pakken.
Kosten
Het spreekuur Arbeidsomstandigheden is kosteloos als de werkgever is aangesloten bij het Brancheloket Apotheken. Eigen risicodragers, dus werkgevers zonder verzuimverzekering, ontvangen achteraf een - geanonimiseerde - factuur.
Volgens de Wet verbetering Poortwachter heeft uw werkgever bij uw ziekmelding recht op informatie over:
Deze informatie kan en mag dus zonder uw toestemming worden doorgegeven. Informatie over uw klachten en ziekte mogen niet zonder uw toestemming met anderen worden gedeeld. Dit betekent dat de uitwisseling van informatie tussen de verschillende organisaties die zich met uw verzuim bezighouden aan regels gebonden is. Deze informatie hebben zij wel nodig om u van dienst te kunnen zijn. U kunt daarom van deze organisaties de vraag krijgen of u akkoord gaat met de overdracht van de informatie. Met de machtiging geeft u alleen de professionals die zich met uw verzuimbegeleiding bezighouden toestemming om informatie over u uit te wisselen. Andere partijen, zoals uw werkgever, krijgen daarmee geen inzage in privacygevoelige gegevens.
Een (gedeeltelijk) zieke medewerker mag alleen in overleg met de werkgever en de bedrijfsarts met vakantie gaan. De medewerker moet bij de behandelend arts navragen of er medisch gezien geen bezwaar is tegen de geplande vakantie. Wordt de medewerker ziek tijdens zijn vakantie, dan kan hij zich direct ziek melden. Zo mogelijk volgt hij de procedures die bij de ziekmelding horen.
Doet de ziekte zich voor in het buitenland, dan is controle hierop moeilijk, waarbij de regeling over ziekmelding kan voorschrijven dat de medewerker een verklaring overlegt van een buitenlandse arts.
Over de ziektedagen die geen vakantiedagen zijn, betaalt de werkgever het loon door. De aanspraak op vakantie/verlof wordt niet met de ziektedagen verminderd. Als (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte medewerker heb je volledige aanspraak op wettelijke vakantiedagen (vier keer contractuele arbeidsduur). Als de werknemer in staat is vakantie op te nemen, worden die vakantiedagen volledig afgeschreven. Je wordt geacht in staat te zijn om vakantiedagen op te nemen als je al aan het re-integreren bent. Er zit dus bij het afschrijven van vakantiedagen geen verschil meer tussen een zieke of gezonde werknemer. Aan de inhoud van deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.